Daca nu ati profitat inca de proprietatile nutritive si medicinale ale mierii de albine, este timpul sa incepeti sa faceti acest lucru, deoarece mierea este un agent de vindecare remarcabil pentru tot felul de boli.

Miere de albine a fost evaluata ca un indulcitor natural cu mult inainte ca zaharul sa devina disponibil in secolul al 16-lea. Oamenii au utilizat mierea pentru proprietatile sale antibacteriene si antifungice din cele mai vechi timpuri. Aceasta include vitamine, enzime, aminoacizi si minerale precum calciu, fier, clorura de sodiu, magneziu, fosfat si potasiu.

Specialistii de la Albina Carpatina, ce promoveaza de 25 de ani produsele apicole ca alimente naturale functionale, cu proprietati terapeutice remarcabile, ne prezinta 10 beneficii mai putin cunoscute ale acestui aliment miraculos – mierea.

Atenueaza alergiile

Mierea are efecte anti-inflamatorii si capacitatea de a calma tusea, ducand la convingerea ca poate reduce, de asemenea, simptomele alergice sezoniere. Cu toate ca nu exista studii clinice care dovedesc eficacitatea sa, specialistii sustin ca mierea actioneaza ca un vaccin natural.  Acesta contine mici cantitati de polen, care in cazul in care organismul este expus la cantitati moderate, ea poate declansa un raspuns imun care produce anticorpi la polen. Dupa expunerea repetata, ar trebui sa se construiasca acesti anticorpi si organismul ar trebui sa se obisnuiasca cu prezenta lor, astfel incat este eliberata mai putina histamina, rezultand un raspuns alergic mai mic. Poti incerca pastura in combinatie cu mierea de salcam.

Sursa naturala de energie

Mierea este o excelenta sursa de energie, prin doar 17g de carbohidrati per lingura. Acest zahar natural neprelucrat - fructoza si glucoza - intra direct in fluxul sangvin si poate oferi un impuls rapid de energie. Cresterea nivelului de zahar din sange actioneaza ca o sursa de energie pe termen scurt pentru antrenament, in special in exercitii de anduranta mai lungi.Biscuitii digestivi cu miere si polen sunt o sursa extraordinara pentru un boost de energie.

Ajuta memoria

Nectarul dulce este bogat in antioxidanti care pot ajuta la prevenirea leziunilor celulare si proasta functionare a creierului. Un studiu publicat in 2011 a reliefat faptul ca o lingura pe zi de miere de albine poate stimula memoria femeilor aflate la menopauza, care poate oferi o terapie alternativa pentru declinul intelectual legat de hormoni. Dupa patru luni de la luarea a 20g de miere pe zi, femeile au fost mai susceptibile de a avea o mai buna memorie pe termen scurt, decat omologii lor care au luat pastile cu hormoni.Capacitatea mierii de a ajuta organismul sa absoarba calciul ajuta la sanatatea creierului.

Antitusiv

Mierea poate fi cura naturala atunci cand vine vorba de raceli. O tuse persistenta, care nu va disparea poate fi remediata cu usurinta cu doua lingurite de miere, potrivit unui studiu publicat in anul 2012 in revista Pediatrics. Copiii cu varste cuprinse intre 1 si 5 ani cu tuse pe timp de noapte din cauza racelii au primit doua lingurite de miere cu 30 de minute inainte de culcare, iar efectele au fost pozitive. Spray-ul de gat cu propolis Api Junior contribuie la mentinerea sanatatii cailor respiratorii superioare, la cresterea rezistentei si a capacitatii de adaptare a organismului pentru sezonul rece.

Ofera un somn linistit

Mierea poate fi un ajutor pentru noptile fara somn. Similar cu zaharul, mierea poate provoca o crestere si eliberare a serotoninei - un neurotransmitator care imbunatateste starea de spirit. Organismul transforma serotonina in melatonina, un compus chimic care regleaza lungimea si calitatea somnului. Mai mult, mierea contine, de asemenea, mai multi aminoacizi, inclusiv triptofan, care este frecvent asociat cu reglarea somnului.

Trateaza matreata

Un studiu din 2001 publicat in European Journal of Medical Research a constatat ca aplicarea de miere diluata cu apa calda pentru zonele cu probleme elimina mancarimea si problemele scalpului, cum ar fi matreata in doar o saptamana. Leziunile cutanate vindecate in termen de doua saptamani la pacientii cu probleme au prezentat chiar si o imbunatatire in pierderea parului. Datorita proprietatilor antibacteriene si antifungice ale mierii, aceasta poate trata, de asemenea, dermatita si matreata seboreica, care sunt adesea cauzate de o suprainfectie de ciuperci.

Trateaza ranile si arsurile

Mierea este un antibiotic natural care poate actiona atat pe plan intern, cat si extern. Aceasta poate fi utilizata ca tratament conventional pentru rani si arsuri prin dezinfectarea lor. Un studiu din 2005 publicat in British Journal of Surgery a descoperit ca unul dintre pacientii care au suferit de pe urma ranilor si ulcerelor de gamba au prezentat o ameliorare remarcabila, dupa aplicarea unei cantitati de miere de albine.

Intareste sistemul imunitar

Sistemul imunitar este foarte important pentru o sanatate buna. Intr-o lume a vitezei in care multi oameni se plang de stres cronic, sansa de a utiliza o substanta naturala pentru a stimula sistemul imunitar este o mana cereasca. In cazul in care sistemul imunitar este la un nivel scazut, veti fi mai sensibili la boala. Vestea buna este ca un consum regulat de miere poate oferi sistemului imunitar un impuls minunat deoarece are proprietati anti-bacteriene si antioxidante.

Ajuta in afectiunile gingivale

Pentru ca mierea este o substanta antimicrobiana buna, aceasta poate ajuta in lupta contra bolilor gingivale in ciuda continutului de zahar. Cercetatorii afirma ca exista o enzima in miere, care este responsabila pentru crearea de peroxid de hidrogen. Acest peroxid este ceea ce da mierii calitatea antimicrobiana, care elimina placa bacteriana si limiteaza cantitatea de acid. Pur si simplu se dilueaza miere si se foloseste ca o apa de gura sau se face o pasta de dinti din ea si se perie dintii.

Regleaza colesterolul

Colesterolul este necesar in organism pentru a va ajuta sa digerati grasimea, dar prea mult nu este bun pentru sanatate.Din cauza ca organismul produce o cantitate de colesterol, este esential sa se monitorizeze cantitatea de carne, oua, produse lactate, precum si alte alimente bogate in colesterol pe care le consumam. Dacava luptati cu niveluri ridicate de colesterol, luati in considerare adaugarea unei linguri de miere in dieta zilnica.

Cand Mama-Natura ofera astfel de remedii uimitoare si naturale, este important sa profitam de ele.Echipa de specialisti Albina Carpatina urmareste selectia si combinarea unor produse de inalta calitate, identificarea si dezvoltarea unor retete inovative, care pastreaza active proprietatile terapeutice ale produselor apicole pentru un maxim de eficienta in mentinerea sanatatii organismului.